Műszaki ellenőrzés

Műszaki ellenőrzés

A műszaki ellenőr nem igazán reflektorfényben lévő, de elengedhetetlenül fontos szereplője minden építési projektnek. Rajta múlik, hogy az és úgy épüljön meg, amit az építtető megrendelt és a tervező megtervezett.

Műszaki ellenőrként nem csak a kivitelezés szakszerűségéért felelünk, hanem azért, hogy az épület a tervek szerint, az azokban meghatározott műszaki megoldások alkalmazásával készüljön el.

Sajnos egyik sem magától értendő. A krónikus szakember hiány miatt egyre több nem kellően felkészült szakmunkás dolgozik az építkezéseken. Hiába vannak egyre korszerűbb (és drágább) anyagok, ha alkalmazásukhoz nem értenek az avval dolgozók. A generálkivitelező felelős a kivitelezés minőségéért, a legtöbb esetben azonban az építésvezetőknek az épületre kimenni is alig van idejük, nemhogy alaposan ellenőrizni az alvállalkozók munkáját; munkájukat a kiveszőfélben lévő művezetők egyre kevésbé támogatják. Ráadásul a kivitelező átadási kényszer alatt dolgozik, a hibák feltárása helyett, azok eltussolásában érdekelt. Meg abban, hogy megtakarítson. Olyan nincs, hogy minden a terv szerinti anyagok felhasználásával készüljön el. A „műszakilag azonos értékű” megoldások elfogadása/elvetése nagyon komoly műszaki tudást és tapasztalatot igényel. S mivel egy kivitelező a kiváltásokkal sok pénzt tud keresni, ez a kérdés óhatatlanul nagyon komoly konfliktusokhoz vezet, ahol a műszaki ellenőr felkészültsége megkérdőjelezhetetlen kell, hogy legyen.

A műszaki ellenőr általában kivitelezés megkezdésétől a műszaki átadás-átvétel lezárásáig, valamint a garanciális bejárások alkalmával vesz részt a projektben.

TARTALOM MEGOSZTÁSA